Nemzetközi Ju Jitsu bírókat avattak Párizsban

2017. május 04.
Nemzetközi Ju Jitsu bírókat avattak Párizsban
Történelmet írtunk a 2017. évi Páris Grand Slam Sport Jiu jitsu versenyen.
 
 
    A Párizs Grand Slam Ju jitsu Open verseny Európa egyik legnagyobb nemzetközi versenye, amire a világ minden tájáról érkeznek válogatott versenyzők. A verseny nagyságát híven mutatja, hogy a küzdelmek 5 tatamin, 850 nm-en két napon keresztül folyamatosan zajlottak. A Sport Accord tagsággal rendelkező Ju Jitsu International Federation (JJIF) nagy hangsúlyt fektet a tagországi szakszövetségek bíróinak képzésére.
     A Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség ( www.jujitsusport.hu) részről három fő vett részt az eseményen, Hullám Dénes, Ziegler Csaba és Dudás Péter. Mindhárman vizsgázni érkeztek Franciaország fővárosába. Tudásukról, mindhárom nemzetközi versenyszámban, a Fighting system (állóharc és földharc kiskesztyűben), Ne Waza ( brazil jiu jitsu földharc) és Duo System ( páros önvédelmi bemutató) adtak számot, először a versenyszámonként tartott 1-1 órás elméleti vizsgán. Majd ezt követően a versen mindkét napját végig a tatamin töltötték bíróként, ez volt a vizsga gyakorlati része, melyet a JJEU szakértői ellenőriztek és értékeltek.
    A verseny végén született meg a hivatalos eredmény. Bár a versenyszámok eléggé eltérő szaktudást feltételeznek, mivel például a brazil jitsu-s grapplerek ritkán jó állóharcosok, a magyar szakemberek sokrétű tudását igazolta, hogy bíróink, nagyon nehéz vizsgáztatás eredményeként mindhárom hivatalos JJIF versenyszámból nemzetközi (Continental) fokozatot szereztek!!! Ezzel a Magyar Sport Ju jitsu Szakszövetség sporttörténelmet írt, ugyanis a hazai ju jitsu sportnak még sosem voltak nemzetközi bírói.
    A nemzetközi versenynaptár szerint erre szükségünk is lesz, hiszen a JJIF versenyévad 5 kontinensen zajlik és úgy van megszervezve, hogy minden kontinensről legalább  két kvótaszerző nagy verseny VB, EB, Grand Slam, Open elérhető legyen gyerekek, kadetek, juniorok és felnőttek számára.
    A Szakszövetség az idei versenyévadban már U18 ne waza világbajnokot és U15 fighting bajnokokat ünnepelt, ahogyan nagy várakozással tekintünk a sportág olimpiájának számító,  idei World Games világjátékokra, ahol hazánk jitsu-sait Szűcs Kristóf versenyzőnk képviseli majd a Nemzeti Versenysport Szövetség olimpikonoknak kijáró teljeskörű támogatását élvezve edzőjével, Max Carvalho mesterrel együtt. Kinyílt a világ a magyar jitsusok előtt!
    A rendkívül divatossá és az Emirátusokba költöző nemzetközi szövetség által nagyon szponzorálttá tett  küzdősport vezető bírói ezen a hétvégén vasárnap, május 7-én Dunakeszin 50 fős bírói tanfolyamot hírdet. Várunk minden magasabb övfokozattal rendelkező mestert és haladó övfokozatú mesterjelöltet, aki szeretne idővel a nemzetközi profi versenyeken is bíráskodni.
 
Jelentkezés Ziegler Csaba senseinél ( chiryu.hungary@  gmail.com)

Hírek és információk Aktuálisok

DUDÁS VIRÁG BRONZÉRMES A VILÁGKUPÁN
2017-09-24 10:49:18

DUDÁS VIRÁG BRONZÉRMES A VILÁGKUPÁN

Első hivatalos fighting érem
JJIF U15 Világkupa Montenegróban
2017-09-24 10:43:25

JJIF U15 Világkupa Montenegróban

Nagy számú magyar induló a világkupán
TISZA TUSA 2017-09-30
2017-09-18 22:55:43

TISZA TUSA 2017-09-30

Ju-jitsu rangsor verseny Szeged mellett, Domaszéken
Ju-jitsu mozgásfejlesztő és személyiségfejlesztő szerepe
2017-09-01 17:17:26

Ju-jitsu mozgásfejlesztő és személyiségfejlesztő szerepe

Hogy miért a jitsu? Mit fejleszt? Mikor érdemes elkezdeni?
Az alábbi cikkben ezekre és még számos kérdésre ad választ Szövetségünk Főtitkára, aki jitsu mester és testnevelő tanár is egyben.