Ju-jitsu mozgásfejlesztő és személyiségfejlesztő szerepe

2017. szeptember 01.
Ju-jitsu mozgásfejlesztő és személyiségfejlesztő szerepe
„ Aki másokat megismer az tanult,
                                                                                                 aki magát megismeri, az bölcs,
                                                                                                aki másokat legyőz, az erős,
                                                                                                aki magát legyőzi, az hatalmas.”
                                                                                                                                                (Lao-ce)

Ju-jitsu mozgásfejlesztő és személyiségfejlesztő szerepe

Garamvölgyi Mihály vagyok,  mozgásfejlesztő testnevelő, gyógytestnevelő és Ju-jits mester. Közel 40 éve foglalkozom a gyerekek mozgásfejlesztésével.  Tapasztalatom az, hogy ha egy gyerekkel 5-9 éves kora között nem szeretetjük meg a sportot, már nagyon nehéz lesz kirángatni a szobájából, a gépek vonzalmától.
Ötéves kortól foglalkozom a gyerekek mozgásfejlesztésével. Játékos mozgásformák segítségével tanítom meg a helyes mozgásokat, melyeknek jelentős szerepük van a mozgáskoordináció fejlesztésében, a kornak megfelelő izomzat és a későbbiekben fontos helyes életvitel kialakításában, amely az egész életre kihatással lesz.

Mért fontos korán kezdeni a ju-jitsut?

A gyerekek nem tudják helyesen végrehajtani a kúszás, mászás, guggolás, a különböző, talajról való elrugaszkodásokat például páros lábról. Ezért a csoportomba kerülő gyerekeknek olyan meghatározott és irányított mozgásfolyamatokat tanítok a jitsu edzéseken, melyek idővel komplexebb mozgásformákká, mozgásláncokká állnak össze.

A motiváció helyes megválasztása

A jitsu edzők, így én is, az egyszerű mozgásformáktól haladuk az összetettebbek felé. Ezért fontos, hogy a gyermek lehetőleg minden edzésen részt vegyen, hogy játékosan tanítsák, fejlesszék képességeit. A lényeg az, hogy ne görcsöljön és ne legyen teljesítménykényszere és biztonságban érezze magát a feladatok elvégzése közben. Minden edzésnek sikerélményt kell adnia a gyerekek számára.

Miért éppen Ju- Jitsu?

A ju-jitsu kiforrott test kulturális rendszer, letisztult sportág.  A ju-jitsu alapvető céljai közé tartozik a fiatalkori agresszivitás szabályzása, a tisztelet, megbecsülés, udvariasság, akaraterő, teherbíró-képesség és a belső fegyelem kialakítása. A különböző felmérések és az én sok éves tapasztalatom is azt mutatja, hogy a balesetek 60-70%-a abból származik, hogy gyerekek nem tudják koordinálni a mozgásukat. A ju-jitsu mozgás anyagának óriási értéke abban áll, hogy az esések elsajátítása után ez a fajta balesetveszély a minimálisra csökken. A ju-jitsut gyakorló tanulóknak kialakul egy egészséges önbizalma, fellépésük magabiztossá, határozattá válik. A küzdő jellegű gyakorlatok, (természetes mozgásként) tökéletesítik az izomzatot és a csontozatot, nő izomzat és szalagrendszer teherbíró képessége. Fizikai  erejük, gyorsaságuk növekszik, reflexük,  ügyességük szemlátomást javul. Megtanulnak helyesen ítéletet alkotni, saját maguk és ellenfeleik képességéről. És még nem is említettem az önvédelem sikeres alkalmazását az élet során.

Összegezve:  A ju-jitsu mozgásanyaga magas szintű képességfejlesztést és jellemformálást biztosít, alkalmas arra, hogy akár a lányok, akár a fiúk életük  „végéig” gyakorolják!

Hírek és információk Aktuálisok

KÖZGYŰLÉS 2018-05-27-én
2018-04-26 10:02:51

KÖZGYŰLÉS 2018-05-27-én

Rendes közgyűlés és Tisztújítás
Magyar éremeső az U15 Európa Kupán, Amersfoort, Hollandia, 2018 március 24-25.
2018-03-29 17:03:58

Magyar éremeső az U15 Európa Kupán, Amersfoort, Hollandia, 2018 március 24-25.

A Magyar Sport Ju-jitsu Szakszövetség, Magyarország képviseletében 9 versenyzőt delegált a 2018 március 24-25.-én U15 korosztály számára megrendezésre kerülő, Európa Kupára. A válogatott tagjai az ország minden részéről, Marcaliból, Sümegről, Kistelekről és Budapestről kerültek be a csapatba. A kis különítmény már pénteken megérkezett Hollandiába, Amersfoort városába, a verseny helyszínére.

A sikeres regisztráció és a kategóriába való mérések után másnap a magyar csapat minden tagja izgatottan készülődött a másnapi megmérettetésre.  Az edzők, Sípos Dániel (3K Kistelek), Nagy Róbert (MVSZSE Marcali), Sós György (Zalaegerszeg BJJ) és Ziegler Csaba (BBME Budapest, Nagykovácsi) az esti beszélgetés alatt próbálták elemezni az ellenfeleket, azok felkészültségét, várható taktikáit.

A másnap teljesen mást tartogatott a számukra, mint amit előzetesen sejteni lehetett. Már az elején bebizonyosodott, hogy a mezőny keményebb, mint sejthető volt, és a bíráskodás gyakorlatában is van eltérés a megszokotthoz képest. Ennek ellenére versenyzőink jól vették az akadályokat bizonyítva a felkészülési időszakuk alatti, igen alapos és lelkiismeretes munkát, mely árulkodott az versenyzők rátermettségéről és edzőik hozzáértéséről egyaránt.

A küzdelmes napon minden versenyzőnk kihozta a maximumot magából attól függetlenül, hogy sikeres volt e vagy nem. Az igencsak erőt próbáló nap végére az U15 korosztályt tekintve az eddigi legnagyobb éremesővel távozott a magyar csapat az arénából. Megszületett az első Európa Kupa aranyérem Fighting System versenyszámból és a ne waza versenyág megint kitűnően szerepelt.

Eredményeink:
Stanford Zsuzsa 1. hely Fighting System, 2. hely Fighting System,
Kecskeméti Jázmin 3. hely Ne Waza System,
Tóth Alexa 2. hely Ne Waza System,
Kulcsár Kristóf 3. hely Ne Waza System,
Fülöp Rebeka 3. hely Ne Waza System.

Természetesen ne feledkezzünk el a vasárnap folyamán a többi karosztálynak megtartott Open versenyről sem, ahol aznap egyetlen versenyzőnk lépett tatmira. Dudás Virág nem kis küzdelmek árán szerezte meg a Fighting System versenyszámban a 3. helyet, Ne Waza System versenyszámban a 4. helyet.
GRATULÁLUNK a csapat minden tagjának a sikeres szerepléshez!
2018-03-21 03:02:12

"BUDAPEST OPEN" Nemzetközi Ju-jitsu Verseny

Regisztráció 2018. március 26-ig lehetséges
Harmadik helyezés az U18-U21 Ju-Jitsu Világbajnokságról
2018-03-13 10:24:47

Harmadik helyezés az U18-U21 Ju-Jitsu Világbajnokságról

Dudás Virág, a Marcali VSZSE Küzdősport Szakosztályának versenyzője 2018. március 3-án Abu Dhabiban (Egyesült Arab Emirátusban) III. helyezést ért el Fighting System versenyszámban az U18-U21 Ju-Jitsu Világbajnokságon.