Ju-jitsu mozgásfejlesztő és személyiségfejlesztő szerepe

2017. szeptember 01.
Ju-jitsu mozgásfejlesztő és személyiségfejlesztő szerepe
„ Aki másokat megismer az tanult,
                                                                                                 aki magát megismeri, az bölcs,
                                                                                                aki másokat legyőz, az erős,
                                                                                                aki magát legyőzi, az hatalmas.”
                                                                                                                                                (Lao-ce)

Ju-jitsu mozgásfejlesztő és személyiségfejlesztő szerepe

Garamvölgyi Mihály vagyok,  mozgásfejlesztő testnevelő, gyógytestnevelő és Ju-jits mester. Közel 40 éve foglalkozom a gyerekek mozgásfejlesztésével.  Tapasztalatom az, hogy ha egy gyerekkel 5-9 éves kora között nem szeretetjük meg a sportot, már nagyon nehéz lesz kirángatni a szobájából, a gépek vonzalmától.
Ötéves kortól foglalkozom a gyerekek mozgásfejlesztésével. Játékos mozgásformák segítségével tanítom meg a helyes mozgásokat, melyeknek jelentős szerepük van a mozgáskoordináció fejlesztésében, a kornak megfelelő izomzat és a későbbiekben fontos helyes életvitel kialakításában, amely az egész életre kihatással lesz.

Mért fontos korán kezdeni a ju-jitsut?

A gyerekek nem tudják helyesen végrehajtani a kúszás, mászás, guggolás, a különböző, talajról való elrugaszkodásokat például páros lábról. Ezért a csoportomba kerülő gyerekeknek olyan meghatározott és irányított mozgásfolyamatokat tanítok a jitsu edzéseken, melyek idővel komplexebb mozgásformákká, mozgásláncokká állnak össze.

A motiváció helyes megválasztása

A jitsu edzők, így én is, az egyszerű mozgásformáktól haladuk az összetettebbek felé. Ezért fontos, hogy a gyermek lehetőleg minden edzésen részt vegyen, hogy játékosan tanítsák, fejlesszék képességeit. A lényeg az, hogy ne görcsöljön és ne legyen teljesítménykényszere és biztonságban érezze magát a feladatok elvégzése közben. Minden edzésnek sikerélményt kell adnia a gyerekek számára.

Miért éppen Ju- Jitsu?

A ju-jitsu kiforrott test kulturális rendszer, letisztult sportág.  A ju-jitsu alapvető céljai közé tartozik a fiatalkori agresszivitás szabályzása, a tisztelet, megbecsülés, udvariasság, akaraterő, teherbíró-képesség és a belső fegyelem kialakítása. A különböző felmérések és az én sok éves tapasztalatom is azt mutatja, hogy a balesetek 60-70%-a abból származik, hogy gyerekek nem tudják koordinálni a mozgásukat. A ju-jitsu mozgás anyagának óriási értéke abban áll, hogy az esések elsajátítása után ez a fajta balesetveszély a minimálisra csökken. A ju-jitsut gyakorló tanulóknak kialakul egy egészséges önbizalma, fellépésük magabiztossá, határozattá válik. A küzdő jellegű gyakorlatok, (természetes mozgásként) tökéletesítik az izomzatot és a csontozatot, nő izomzat és szalagrendszer teherbíró képessége. Fizikai  erejük, gyorsaságuk növekszik, reflexük,  ügyességük szemlátomást javul. Megtanulnak helyesen ítéletet alkotni, saját maguk és ellenfeleik képességéről. És még nem is említettem az önvédelem sikeres alkalmazását az élet során.

Összegezve:  A ju-jitsu mozgásanyaga magas szintű képességfejlesztést és jellemformálást biztosít, alkalmas arra, hogy akár a lányok, akár a fiúk életük  „végéig” gyakorolják!

Hírek és információk Aktuálisok

Harmadik helyezés az U18-U21 Ju-Jitsu Világbajnokságról
2018-03-13 10:24:47

Harmadik helyezés az U18-U21 Ju-Jitsu Világbajnokságról

Dudás Virág, a Marcali VSZSE Küzdősport Szakosztályának versenyzője 2018. március 3-án Abu Dhabiban (Egyesült Arab Emirátusban) III. helyezést ért el Fighting System versenyszámban az U18-U21 Ju-Jitsu Világbajnokságon. 
IV JÁSZ VIADAL - 2018 március 17
2018-03-09 13:34:16

IV JÁSZ VIADAL - 2018 március 17

MSJJSZ hivatalos ranglista versenye
Budapest Open – 2018
2018-02-22 19:43:54

Budapest Open – 2018

Felhívás / 1st invitation
2018 Versenynaptár
2018-01-04 13:42:20

2018 Versenynaptár

Az MSJJSZ 2018. évi Versenynaptára