Szövetség felépítése

Magyarországon nagy hagyománya van a Ju-jitsu harcművészeti ágnak. Habár elsősorban ősi japán budo szakág (a szamurájok gyakorolták), sportként is kiválóan űzhető. Ezt jelzi, hogy az Aikido és a Judo alapítói is a Ju-jitsu mozgásokból fejlesztették ki a saját rendszerüket.

A Ju-jitsu mára oda fejlődött, hogy több versenyrendszerben van világszövetsége, nagy elismertségnek örvend, mint küzdősport. Gondoljunk csak a brazil jitsura, vagy a grapplingre. Ennek köszönhetően fel is vették a sportágakat hivatalosan regisztráló, ún. SportAccord nyilvántartásba.

Magyarországon több, egymástól elszigetelt csoport dolgozott és próbált érvényesülni. A ’90-es évek végén dr. Harnos Imre László Hanshi, Ausztráliában élő nagymester hozott haza VHS felvételeket a nemzetközi sport-jitsu versenyekről. Megbízást adott dr. Nagy-Hinst István Hanshinak, hogy tegyen lépéseket a hazai meghonosítása érdekében. Az első hazai sport-jitsu versenyt 1998-ban rendezték meg Jászapátiban. A megrendezett versenyeken mind több és több Ju-jitsu klub jelent meg, akik tenni is akartak a sport-jitsu fejlődéséért. Több emblematikus harcművész egymásra talált a kezdeményezésben, így együtt megalapították a Magyar Sport-jitsu Szövetséget 2003-ban, melynek 10 tagegyesülete volt. Azóta folyamatosan versenyeznek jitsukák e versenyrendszerben, és több száz sportolót mozgat a szervezet. A tevékenység gyümölcseként számos európai- és világverseny bajnoka nevelkedett ki a szervezetből, mely jelzi a sportszövetség magas szakmai színvonalát.

Idén több más egyesülettel kibővülve (összesen 19 tagszervezettel) megalakult a sportági szakszövetség, mely hatalmas előrelépés a Ju-jitsu magyarországi történetében.

Szándékunk, hogy egyesítsük a különböző iskolák versenyezni szándékozó sportolóit, és továbbfejlesszük a sportágat. Szakszövetségként sokkal több lehetőség nyílik a nemzetközi porondon is. Várunk minden csatlakozni szándékozó sportszervezetet.
 
Szervezetünket a Fővárosi Törvényszék országos sportági szakszövetségként vette nyilvántartásba a 0100/Pk.61157/2003/11. számú végzésével, mely 2015. október 08-án emelkedett jogerőre. 

Szakszövetségünk Magyarország területén kizárólagos jelleggel irányítja, szervezi és ellenőrzi a ju-jitsu sportágban folyó sporttevékenységet (valamennyi stílusirányzat tekintetében). Képviseli a sportág és tagjai érdekeit, ellátja a sportág sportszervezeteinek a nemzetközi képviseletét. 

Szakszövetségünk jogosult működtetni a nemzeti válogatott keretet.
Szövetség felépítése